REALITAT O FICCCIÓ; UNA FRONTERA SUBTIL

Aquesta obra representa un trencament en la meua activitat literària. Rematada ja la trilogia històrica, m’he decidit per explorar els camins de la narrativa breu i aquest és el primer fruit d’aquesta collita novella. En realitat és un recull d’històries que barregen la imaginació, els somnis i alguns records d’infantesa; allunyats entre les boires del record, de vagades resulta extremadament difícil destriar cadascuna de les tres coses.

La idea, en principi, és molt senzilla; són vuit històries quotidianes vistes amb uns altres ulls, d’ací el nom del recull. Moltes vegades, el món en que ens movem se’ns pot aparèixer rutinari i monòton; potser, però, som nosaltres els que ens hem acomodat a la monotonia i a la rutina. De vegades ho fem per comoditat, d’altres per allò que anomenem experiència; ja sabeu “això s’ha fet així de tota la vida". A mi, per més que per causa de l’edat determinades coses ja em fan mandra, mai no m’ha agradat la rutina; què voleu? De sempre l’he trobada avorrida.

Així les coses, he pensat que sols ens cal canviar la manera d’enfocar la mirada per transformar la vida i les coses, per fer-les noves i sorprenents. Al capdavall, per desgràcia nostra, la societat en que vivim no és tan difícil de millorar( sols ens cal fer les coses d’una manera diferent per obtenir resultats diferents; no?) I no em negareu que tothom tenim el dret i l’obligació de tractar de fer-ho. Així, doncs, és des d’aquesta postura crítica i al temps irònica que he tractat d’enfocar la meua mirada.

Ja veureu que al llarg d’aquestes vuit històries sols us parlaré de fets corrents, quotidians; coses d’aquelles que a tots ens han passat i segurament ens passen. Així, posem per cas: Qui no ha tingut una torbadora ensopegada nocturna, amb una joveneta de bon mirar, de camí cap a casa desprès d’un sopar amb els companys? Açò és cosa que pot passar-li a qualsevol; res no té d’extraordinari… Com tampoc no és una experiència extraordinària mirar-se a l’espill cada matí…; tothom ho fa; no? Fins i tot, per més que no ho reconeguem en públic, assagem gests i ganyotes en mirar-nos! No senyors i senyores, tot açò no té res d’extraordinari. Com tampoc no ho té el fet de fer una partida de cartes al bar…; o estimar-se i tenir cura d’un cirerer que hem heretat. Tot açò són accions rutinàries i quotidianes que tothom fa un dia sí i l’altre també. Fins i tot, no semblen fets fora del comú les nostres pròpies incoherències o el mateix contacte amb la mort.

És veritat doncs, que totes aquestes coses no tenen res d’especial que les transforme en objectes dignes d’emplenar uns folis amb la seua descripció. Ací però, anem errats i sota la mirada literària de la gent que tenim el vici d’escriure, fins i tot les coses més quotidianes se’ns presenten sota aspectes inesperats. No més cal que les mirem amb “una altra mirada”.

MEDITERRÀNEO.Novembre de 2006


JOAN ANDRÉS SORRIBES RECIBE EL PREMIO JOSEP PASQUAL I TIRADO
Una mirada diferente
Observó la realidad en otros ojos, descubrió nuevos aspectos de la vida e incluso apreció soluciones para algunos problemas, poniéndole un poco de imaginación. El escritor castellonense Joan Andrés Sorribes llevó a cabo esta nueva experiencia y plasmó sus historias en una recopilación de cuentos titulada /L´altra mirada/, que ahora le ha valido el premio Josep Pasqual i Tirado, que le entregaron ayer.
Diplomado en Magisterio y licenciado en Historia, el autor explicó ayer a *Mediterráneo*, antes de recoger el galardón, que *"nunca había escrito narrativa breve"*, hasta que le ocurrió *"observar la realidad a través de otros ojos"* y de ahí surgió su obra. Por eso, los cuentos, *"la mayoría de ellos de experiencias personales"*, muestran las conclusiones de *"la libertad de mirar sin ataduras culturales"*.
Andrés Sorribes aseguró sentirse muy contento por haber recibido este reconocimiento e hizo especial hincapié en la importancia de *"mantener los premios de la ciudad"*. De hecho, el autor explicó que se sentía *"en la obligación de potenciar el galardón"*.
La entrega del gaiato acreditativo, que tuvo lugar ayer en el salón noble de Diputación, estuvo presidida por el diputado de Cultura, Miguel Ángel Mulet, y contó con la presencia de la reina de las fiestas, Raquel Borrás; y el presidente de la Federación de Colles, Juanjo Trilles, que organiza los premios junto a la librería Babel y Brosquil Edicions.
El jurado del premio estuvo integrado por el escultor y pintor Manuel Bellver, el poeta y escritor Manel Alonso y el filólogo Vicent Penya. Además, el pedagogo Josep María Rambla tomó parte como secretario del mismo; mientras que el hijo de Pasqual i Tirado, Vicente Pasqual, fue el presidente de honor.
Al concurso de narrativa se habían presentado 10 recopilaciones de cuentos aunque, finalmente, /L´altra mirada/, de Joan Andrés Sorribes, se alzó ganadora por su calidad literaria.
DIANA GALÁN
21/11/2006
TORNAR

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada